Wanneer is er een vergunning nodig voor een bouwproject?

Hebt u (ver)bouwplannen en vraagt u zich af of u een bouwvergunning nodig heeft? Uiteraard wilt u het bouwproject zonder vergunning aanbouw kunnen uitvoeren. Dit scheelt u tijd en kosten voor de aanvraag van een vergunning en u kunt gelijk beginnen met uw bouwproject. In deze blog leest u meer over wanneer u een bouwvergunning nodig hebt en hoe u deze aanvraagt.

Wanneer is er een vergunning aanbouw nodig

Wanneer u een aanbouw wilt bouwen op het voorerf dient u hiervoor altijd een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit komt namelijk doordat het aanzicht in een wijk door uw aanbouw veranderd. Elke gemeente heeft in haar bestemmingsplan staan hoe een wijk eruitziet. De gemeente heeft een bepaald beeld van de wijk en wil niet dat het beeld verandert. Dit is niet het geval wanneer u woont in een wijk zonder vastgestelde welstandseisen.

Wanneer is er geen vergunning aanbouw nodig

Bij een aanbouw op het achtererf hebt u geen vergunning aanbouw nodig. Als u ruimte hebt aan de zijkant van uw huis, dan begint het achtererf 1 meter vanaf de voorkant van uw huis. Op uw achtererf mag u maar een bepaald percentage van het totale bebouwingsgebied bebouwen. Dit is afhankelijk van het totale bebouwingsgebied:

  • Bij een bebouwingsgebied tot 100m2 mag u 50% van dat gebied bebouwen.
  • Bij een bebouwingsgebied tussen de 100m2 en 300m2 mag u 50m2 + 20% van het bebouwingsgedeelte dat groter is dan 100m2.
  • Bij een bebouwingsgebied groter dan 300m2 mag u 90m2 bebouwen + 10% van het bebouwingsgebied groter dan 300m2. U mag maximaal 150m2 bijbouwen.

Waar kan ik een vergunning aanbouw aanvragen?

Een vergunning aanbouw vraagt u aan bij uw gemeente. U doet dit via de website van het omgevingsloket. Hier leest u welke documenten en gegevens u moet aanleveren voor het aanvragen voor de vergunning. Zo wordt u bijvoorbeeld gevraagd om de bouwtekening en de constructieberekening van uw aanbouw aan te leveren.

Hulp nodig met uw aanbouw?

Hebt u hulp nodig met uw aanbouw? Dan bent u bij MCR Constructie op het goede adres. Ook voor vragen mag u gerust bellen.

Bouwen, Tips
,
Menu