Wanneer mag er een aanbouw worden gebouwd zonder vergunning?

Een aanbouw zonder vergunning bouwen kan u veel tijd en kosten besparen. Dit omdat het aanvragen van een vergunning meestal lang duurt. U bespaart op de kosten omdat u geen legeskosten hoeft te betalen voor de aanvraag van een vergunning. Maar wanneer mag er een aanbouw worden gebouwd zonder vergunning? In dit artikel vertellen we u meer over de wat de voorwaarden voor een vergunningsvrije aanbouw zijn. Zodoende komt u niet voor vervelende verrassingen te staan op het moment dat u met de aanbouw bezig bent.

Zonder vergunning bouwen

Vraagt u zich af wat u vergunningsvrij mag bouwen? Het is afhankelijk van verschillende factoren, bijvoorbeeld de afmetingen van de bouw en wat voor soorten bouw het is. Gaat het om een aanbouw, bijgebouw, dakkapel of schutting? Voor sommige bouwprojecten heeft u geen vergunning nodig. Meestal gaat het hierbij om kleine bouwprojecten. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijks onderhoud van uw woning, bepaalde dakkappelen, dakramen, schuttingen en hekwerk. Ook de meeste bijbehorende bouwwerken, zoals bijvoorbeeld een bijkeuken of schuur mogen in de meeste gevallen zonder vergunning gebouwd worden.

Doe een vergunningscheck

Om erachter te komen of u wel of geen vergunning nodig hebt, kunt u online een vergunningscheck doen. Door het beantwoorden van een aantal eenvoudige vragen, weet u binnen een minuut of u vergunning nodig hebt. Als blijkt dat u niet vergunningsvrij mag bouwen, dan dient u een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit doet u bij uw omgevingsloket van uw gemeente.

Extra regels

Wist u dat u bij het bouwen van een aanbouw zonder vergunning toch moet voldoen aan extra regels uit het bouwbesluit 2012? Deze kunt u nalezen op de website van de overheid. Ook als het gaat om beschermde woningen en rijksmonumenten, zijn er extra regels. Dit soort woningen of gebouwen zijn van nationaal belang door cultuurhistorische waarde en schoonheid. Voor deze gebieden gelden extra regels. Als u niet aan de regels voldoet, dan kunt u een flinke boete of zelfs een bouwstop krijgen.

Advies nodig voor uw bouwproject?  

Bent u van plan om te gaan aanbouwen en verbouwen? Dan is het belangrijk dat u een goede constructie van hoge en goede kwaliteit laat plaatsen door een ervaren bouwbedrijf. U bent bij MCR Constructie aan het juiste adres. Dit bouwbedrijf heeft al vele jaren ervaring in de bouwsector en is werkzaam door heel Nederland. Ook voor advies over uw bouwproject kunt u altijd terecht bij MCR Constructie. Alle medewerkers zijn opgeleide vakmannen en kunnen u een goed advies geven. Voor MRC Constructie is geen enkele klus te klein of te groot.  

Bouwen, Tips
,
Menu