Wat doet een waterontharder?

Iedereen heeft te maken met kalkaanslag en vaak wordt het als een vervelende last ervaren. Dit omdat de plaatsen waar dat je water gebruikt regelmatig ontkalkt moeten worden en ook zorgt kalkaanslag na verloop van tijd voor een hogere energierekening. Dit komt doordat kalk een isolerende functie heeft wat vaak een vervelende werking heeft in je verwarming en boiler. Door de kalk gaat er namelijk rendement verloren. Als laatste nadeel dat veel wordt ondervonden aan hard water is een gevoelige huid, hard water kan je huid uitdrogen waardoor het eczeem kan aanwakkeren of zelfs verergeren. Een waterontharder kan hierin uitkomst bieden, maar hoe werkt dit precies? Dat gaan we in deze blog verder toelichten. 

Wat is hard water?

Een waterontharder doet zoals de naam al zegt water ontharden, maar wat is hard water precies? Dat gaan we even duidelijker toelichten. Hard water wordt bepaald door de mineralen die in je water aanwezig zijn, deze mineralen zijn calcium en magnesium. In Nederland wordt dit uitgedrukt in Duitse hardheid waarbij de regel geldt dat hoe hoger het getal is hoe harder het water is en uiteindelijk dus ook hoe meer kalkaanslag. In Nederland zit de waterhardheid tussen de 6 en 16 dH in, toch is dit een ruwe schatting want het is per gemeente hee luiteenlopend. Bij een dH van 6 tot 16 dH wordt gesproken van zacht tot vrij hard water. 

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder is een apparaat dat het grootste gedeelte van de aanwezige calcium en magnesium uit het water haalt. Hierdoor wordt je kraanwater zachter, bij een waterontharder kan je zelf aangeven hoe zacht je je water wil hebben. Wel is het belangrijk om te onthouden dat te zacht water ook niet goed is, dit kan een negatieve invloed hebben op onder andere je leidingen vanwege de zuurgraad. 

Hoe werkt de werking van een waterontharder?

De waterontharder werkt als een soort filter waardoor je water zachter wordt. Dankzij een harskern welke geladen is met natrium worden calcium en magnesium grotendeels uit het water gefilterd. De opgeladen harskern bestaat uit veel kleine harsbolletjes welke zich aan de calcium en magnesium gaan binden om vervolgens natrium af te staan. Tijdens dit proces ontstaat er zacht water. Na verloop van tijd zullen de harsbolletjes verzadigd zijn, dan stopt de werking van de waterontharder en moet er gespoeld worden. Dit spoelen wordt ook wel regereren genoemd en wordt door de waterontharder automatisch gedaan op basis van tijd of volume. Om dit proces in gang te zetten is er onthardingszout nodig welke vaak toegediend worden in de vorm van korrels of pastilles. 

Onderhoud van een waterontharder

Een waterontharder heeft na verloop van tijd ook onderhoud nodig, het beste is om dit jaarlijks te doen. Tijdens dit onderhoud is het goed om preventief te reinigen en controle uit te voeren op de verschillende onderdelen. Naast het jaarlijks onderhoud kan er ook op andere momenten onderhoud worden gepleegd aan de waterontharder, dit zijn kleine taken die bevorderlijk zijn voor de levensduur van de waterontharder. Reinig en vervang de filters op tijd, zo wordt de groei van bacteriën tegengegaan. Daarnaast is het belangrijk om grote waarde te hechten aan de hygiëne van het zoutvat, zorg voor een goede deksel zodat er geen insecten of vuil bij kunnen komen. De laatste tip die we willen geven is dat het zout tijdig bijgevuld moet worden. 

Nieuws
,
Menu