Wat doet een straalcabine?

Iedereen heeft wel eens van het woord ‘zandstralen’ gehoord. Met zandstralen worden onder hoge druk gritkorrels tegen een voorwerp geblazen, waarmee roest of verf verwijderd kan worden, of oude lak of olielagen weggestraald worden. Dit gebeurt vaak in een zogenaamde straalcabine, zoals die onder andere bij SSB Bouman staat. Maar wat gebeurt daar eigenlijk in?

Waarom zandstralen niet meer zandstralen is

Het heet nog wel zandstralen, maar deze manier van werken is al een tijdje verboden. Al sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw wordt niet meer echt met zand gewerkt. De reden zit hem in de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt; medewerkers kregen vaak al snel last van stoflongen, doordat ze het zand in de longen kregen. Om te voorkomen dat werknemers ziek werden, is het zogenaamde Zandstraalbesluit in 1957 van kracht geworden. Hiermee werden veiligheidsmaatregelen getroffen, die voorkomen dat werknemers ziek worden. Ook wordt er nu in plaats van met zand, met grit gestraald. En ook dit grit komt in meerdere variaties; zo kan je metallisch en non-metallisch grit gebruiken. Denk bij non-metallisch grit aan droogijs, natriumcarbonaat of glasparels.

De straalcabine

Een straalcabine is een afgesloten ruimte, waarin een voorwerp geplaatst kan worden dat vervolgens behandeld wordt. Hoe groter deze cabine, hoe groter het voorwerp dat erin geplaatst kan worden. Immers; zandstralen kan op allerlei voorwerpen en zeker als je te maken hebt met offshore-projecten, kunnen deze objecten behoorlijk in grootte toenemen. Heb je daarmee te maken, dan is het fijn als je een cabine hebt van serieuze afmetingen, waarin je dus enorme objecten kan plaatsen, die vervolgens uiterst zorgvuldig behandeld worden. 

Hoe zorgt men voor het beste resultaat?

Natuurlijk is het stralen een ding, maar om te voorkomen dat vocht en olie toch een rol spelen in het proces, kan je voorzorgsmaatregelen treffen. Door vriesdrogers in te zetten, hou je bijvoorbeeld de perslucht altijd vrij van deze infiltrerende vloeistoffen. Olie en vocht moeten zoveel mogelijk buiten de deur gehouden worden en dus is het belangrijk dat hier goed om gedacht wordt. Ook is het nodig om goed te bepalen met welke stoffen je precies gaat stralen. Denk bijvoorbeeld aan korund; hiermee heb je de mogelijkheid om allerlei verschillende objecten te behandelen. Korund is geschikt voor staal, rvs, aluminium en verzinkt werk. Dit maakt het bijzonder veelzijdig en dus is je straalcabine bij uitstek een plek voor veel verschillende objecten en projecten.

Wat gebeurt er na het stralen?
Is het zandstralen eenmaal achter de rug, dan kan het object verder behandeld worden. Veelal betekent dit dat het wordt behandeld met een beschermende laag verf, die het object vrij houdt van vocht en corrosie. Want, en we komen opnieuw terug op de offshore-projecten, veel van de gezandstraalde objecten staan flink bloot aan de elementen, zoals zeewater, vorst of sneeuw. Om te voorkomen dat vocht en zout zich een weg naar de structuur vreet, is het belangrijk om de objecten goed te behandelen, zodat ze een leven lang mee zullen gaan.  

Overig
Menu